eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Marek Hamšík

Autor:
Datum: 15. 5. 2014

marekhamsik_profil_marek-hamsik_skNarozen: 27.7.1987, Banská Bystrica

Národnost: Slovensko

Výška/váha: 183 cm/76 kg

Post: záložník

Současný klub: SSC Neapol

Předchozí kluby: Slovan Bratislava, Brescia Calcio,

Reprezentace: U-17 (6 zápasů/3 góly), U-19 (6/1), U-21 (2/1), A tým (68/11)

Týmové úspěchy: vítěz Italského poháru (2012), účast na MS 2010 (JAR)

 

 

 

Už od dětsví bylo vidět, že má obrovský talent a potenciál stát se skvělým hráčem. Není se čemu divit, sportovní resp. fotbalové geny má v sobě od mala. Otec byl také fotbalistou, hrál národní ligu, matka se věnovala házené. Jeho přednostmi vždy byly pracovitost a důslednost.

Od roku 2002 kdy v patnácti letech podepsal smlouvu se Slovanem Bratislava, zde strávil pouhé tři sezony. Během nich získával v dorosteneckých kategoriích cenné rady a zkušenosti.

Zanedlouho už se Hamšík za 60 tisíc eur stěhoval do svého nového útočiště. V Brescii si v druhé sezoně zkusil i serii B, kde nastoupil k 24 zápasům. Zlom nastal o rok později kdy se stal oporou týmu a nastoupil ve 40 zápasech ve kterých vstřelil 10 gólů.

V roce 2007 se stěhoval do slavného italského celku SSC Neapol. V tomto klubu už kroutí sedmou sezónu a vše napovídá tomu, že se v nejbližší době stěhovat rozhodně nebude. Za tu dobu má na svém kontě vítězství v Coppa Italia (2011/12) a přes 250 startů, v nichž vstřelil 72 branek. Postupně se stal oblíbencem u spoluhráčů, fanoušků i odborníků. Od svého příchodu se drží mezi třemi nejlepšími střelci klubu. Několikrát dokonce navlékl kapitánskou pásku. Dnes patří k ikonám a řadí se tak například k Zoffovi, Maradonovi či Cavanimu.

Prošel reprezentačními výběry od 17 do 21 let. Za áčko debutoval v zápase proti Polsku a první gól vsítil proti San Marinu. Jeho bilance činí 11 gólů v 61 zápasech. Posléze se zapracovával do týmu a dnes je jasnou oporou reprezentace.

-Jan Hon-
(zdroj fotky: marek-hamsik.sk)

Reklama


Komentáře


Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace